Dnevna soba je deo doma u kome se okuplja porodica, kao i prostor koji je uvek na raspolaganju posetiocima i prijateljima. Jedva od važnih uloga dnevnog boravka je druženje, čak se može reći kako je njena najbitnija funkcija – socijalna. Ta činjenica, kao ključni kriterijum prilikom odabira poda u dnevnoj sobi nameće udobnost, praktičnost i estetsku privlačnost.

 

Pod predstavlja važan deo ambijenta i u velikoj meri utiče na njegovu atmosferu, jer zauzima veliku površinu u svakoj prostoriji doma, pa i u dnevnom boravku. Prilikom izbora materijala za oblaganje poda dnevnog boravka, kao važnog dela prostora, potrebno je obratiti posebnu pažnju i pre svega odgovoriti na sledeća pitanja: Praktičnost i održavanje poda?, Kako želite da osetite podnu površinu pod nogama?, Koji stil preovladava u enterijeru?, Da li će pod biti izložen sunčevoj svetlosti?, Kolika je frekventnost kretanja preko konkretne podne površine? itd.

 

Materijali koje možemo koristiti za podnu površinu su različiti, počev od parketa, laminata, podova od plute, pa do sve popularnijih podova od keramičkih pločica, prirodnog kamena, različitih vrsta mermera i granita.

 

Mnoštvo je argumenata koji idu u prilog keramičkim pločicama kao materijalu koji će biti adekvatan izbor za podni deo dnevnog boravka.

Ubrzan tempo života sve više nameće potrebu za praktičnim podnim oblogama uz jednostavno održavanje doma i maksimalno zadovoljavanje estetskih zahteva. Ukoliko je vaš izbor klasično ili podno grejanje, pa i postavljanje kamina u bilo kom delu dnevnog boravka, keramički pod je pravo rešenje jer je kvalitetan, izdržljiv i bez mogućnosti oštećenja. Uz ovakve podove preporučuje se podno grejanje, jer se nedostatak keramičkog poda – hladnoća, pretvara u prijatan osećaj topline.

Pod obložen keramičkim pločicama odlično podnosi sve temperaturne razlike, vlagu, kao i uticaj svetlosti. Velika mogućnost igre bojama, dimenzijama i teksturama obogatiće prostor svakog dnevnog boravka.

Pločice koje verno imitiraju drvo, beton, kamen ili tekstil imaće različiti efekat u prostoru, a kombinacija pločica na podu se lako može nadovezati i na zidne pločice..

 

Treba imati u vidu da će taman pod vizualno smanjiti prostor pa ga treba kombinovati sa živim i svetlim bojama, a da svetle površine pružaju znatno veću bazu za kombinaciju boja. Budući da je keramika hladan materijal, treba izbegavati hladne tonove u prostoru dnevnog boravka. Ako ste skloni takvim bojama, obavezno unesite žive boje elementima nameštaja i tepihom.

Ako odaberete keramičke pločice koje imitiraju drvo, nikako ih ne treba povezivati sa zonama poda na kojima je parket, iz prostog razloga što spoj pravog drveta i njegove imitacije stvara vizualno loš odnos umanjujući vrednost oba materijala. Pri odabiru ovakvih keramičkih pločica posebnu pažnju treba obratiti na kvalitet imitacije, jer bi se lošijim varijantama takvih pločica stvorio grub ili previše rustičan utisak poda, u odnosu na ono što bi se želelo postići. Treba obratiti pažnju i na širinu fuga, jer će prevelika širina ponovo stvoriti grub konačan utisak.

U poslednje vreme su moderni veliki formati podnih pločica; u prilog trendu idu i relativno velike površine dnevnog boravka. Nije pravilo ali je najčešći slučaj da se postavljaju pločice kavadratnog oblika dimenzija 60×60 cm ili 45×45 cm koje su laserski sečene te se ne moraju fugovati. Ovakav pod izgleda kao jedna celina gde elegancija dolazi do izražaja, a sa praktične strane nedstatak fuga znači manje prljanja. Mala dimenzija pločica u velikom prostoru stvoriće vizualnu napetost i preveliku pažnju privući na samu podnu oblogu, što nije dobro. Način na koji su pločice slagane treba biti nenametljiv, a dinamičniji raspored preporučljiv je samo u detaljima.

 

Pored praktičnih uslova (izdržljivost, lako održavanje i čišćenje…) koje mora da zadovolji pločica za oblaganje poda Vaše dnevne sobe, kao kriterijum odabira uzmite i ideju da dobro izabran pod boravka “poziva” i “želi dobrodošlicu” gostima ali i ukućanima, dok u isto vreme ima estetsku vrednost i vizuelno se uklapa u postojeći prostor.